Havenue opent deuren naar eHealth voor ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals.

September 24, 2019
De zorginnovatiewinkel Zorg van Nu Rotterdam opent haar deuren voor eHealth op de derde verdieping van de Havenpolikliniek. Van hieruit moeten slimme digitale oplossingen hun weg gaan vinden naar ouderen, mantelzorgers, welzijnsmedewerkers, zorgprofessionals en vrijwilligers in de stad.

Het is maandagmiddag 9 september 2019 halverwege de officiële opening, wanneer mevrouw Elly Bal-Anthonissen het podium betreedt. Ze is aboluut op leeftijd, maar helemaal tot de doelgroep ouderen rekent ze zichzelf nog niet.

‘De meeste innovaties die je hier kunt zien, ken ik al,’ zegt ze. ‘Ik gebruik de bloeddrukmeter en stappenteller. Via een tablet houd ik contact met dezen en genen. Maar de mobiele alarmknop om de nek is voor mij nog niet nodig. Ik doe alles nog zelf, rijd nog auto. Maar het gaat erom dat je voorbereid bent, hè. In de toekomst kan ik al die handige hulpmiddelen misschien wel goed gebruiken.’

Slimme oplossingen

Die handige hulpmiddelen zijn allemaal te vinden in de oude operatiekamers van wat nu de Havenpolikliniek heet. Van slimme verlichting onder het bed tot een sociale robot die helpt om alledaagse taken te onthouden. ‘Zo’n robot is niet eng, als hij maar op de juiste manier wordt gebruikt,’ zegt Waldemar Hogerwaard, projectleider Zorg van Nu Rotterdam.

‘Het is mooi dat we nu in Rotterdam een plek hebben waar alles met betrekking tot eHealth en zorginnovaties samenkomt. Hier maken we innovaties zichtbaar en tastbaar. En laten we zien dat het gebruik ervan eenvoudig is en de kwaliteit van leven maar ook die van de zorg, kan verbeteren.’

Leren en inspireren

Zorg van Nu Rotterdam is een tijdelijke projectlocatie en is toegankelijk op uitnodiging en event basis. Van hieruit wordt met partijen uit de stad gewerkt aan de opening van vergelijkbare plekken in de stad die wél voor iedereen toegankelijk zijn. ‘Zie het als een algemeen clubhuis van waaruit we eHealth en slimme oplossingen naar de mensen in de wijken gaan brengen,’ zegt Waldemar.

‘Hier leren en inspireren we. Met workshops voor professionals, trainingen voor digicoaches en bijvoorbeeld een TeaHealth. Tijdens deze high tea leren ouderen hoe eHealth bijvoorbeeld kan helpen bij leven met diabetes. Maar we zijn er voor Rotterdammers van álle leeftijden.’

Locatie Zorg van Nu

Zorg van Nu Rotterdam is gevestigd op de derde verdieping van de Havenpolikliniek. De zorginnovatiewinkel is tot stand gekomen via samenwerking tussen gemeente Rotterdam, Zorg van Nu van het ministerie van VWS, de Rotterdam eHealth Agenda, Hogeschool Rotterdam, Havenue en Bureau Zorginnovatie.

Tekst: redactie van de gemeente Rotterdam bron: www.gezond010.nl